Acqui Terme

Acqui Terme is één van de oudste thermale spa oorden van Italië.  U kan hier heerlijk rondwandelen tussen de oude straatjes en genieten van een aperitivo op de vele terrasjes, uitstekend eten in één van de restaurantjes, gezellig winkelen in de boetieks.  Tweemaal per week (dinsdag & vrijdag) is er een grote markt met een uitgebreid assortiment aan kleding en schoenen maar waar u ook de lokale specialiteiten vindt, gaande van kazen, vleeswaren, fruit, groenten en natuurlijk verse pasta. Wilt u helemaal relaxen dan kan u terecht bij de verschillende kuurcentra voor allerlei verwenbehandelingen.

Neive

Neive is een charmant dorpje gelegen op 40 km van La Piccola Scoperta. Neive behoort tot één van de mooiste dorpjes van Italië (uno dei borghi piu belli d'Italia) Er zijn talrijke restaurantjes waar het heerlijk eten en vertoeven is met een fantastisch uitzicht over de wijngaarden.

Alba

Dit is de hoofdstad van de truffel, jaarlijks vinden hier in oktober de jaarlijkse truffelfeesten plaats die vele duizenden bezoekers trekken.  De feesten die zijn uitgegroeid tot een groots festijn zijn verrijkt met culturele evenementen zoals de Palio met de ezels en het toernooi van de honderd torens.   Ook buiten deze periode is Alba de moeite waard om te bezoeken met zijn torens, kerken en gezellige winkels.  Wekelijks markt in Alba op zaterdag in het historisch centrum.

ASTI

Asti is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en vooral bekend om haar Barbera d'Asti en Asti Spumante.  Asti heeft een mooie middeleeuwse binnenstad met als belangrijke monumenten, de torens, de versterkte stadshuizen en de gothische kathedraal.  Ieder jaar wordt  er  het eerste weekend van september de Palio met paarden gehouden.

Turijn

De hoofdstad van Piemonte bevindt zich op 120 km van La Piccola Scoperta.  Turijn is een mooie stad gekenmerkt door zijn barokke paleizen, lange en chique promenades met mooie winkels, bijzonder musea en prachtige kastelen.   De stad van chocolade en lekker eten.  Eataly,  een winkel voor fijnproevers waar je kan eten maar eveneens voedingsproducten en kookboeken kan kopen, allemaal volgens de Slowfood filosofie.

De kust

Binnen een uurtje ben je aan de Ligurische kust  !  Een bezoek aan het mooie Genova (per trein bereikbaar vanuit Acqui Terme) of naar Cinque Terre ?   Cinque Terre ligt op 2,5 uur rijden,  wel wat verder maar geschikt voor een daguitstap en zeker de moeite waard.

Le Panchine gigante

Ondertussen zijn deze grote banken uitgegroeid tot een ware rage in Piemonte.  Ze staan op speciale plekken die gekozen werden vanwege het mooie uitzicht of aparte ligging.   Banken waar zelfs de benen van de langste mensen over de rand bungelen zoals kleuters.   Ze leveren leuke foto’s op.    De app  “Big Bench” toont alle locaties waar je deze banken kan vinden.

Ook een bezoekje waard :

Canelli, een historisch stadje waar je bijzondere wijnkelders vindt, ook wel de ondergrondse kathedralen genoemd.  

13 km aan kelders onder de stad, die vermeld staan op de Unesco werelderfgoedlijst.   Deze zijn te bezoeken op afspraak.

Fontanile, een pittoresk dorpje in de omgeving waar de huizen muurschilderingen hebben.  Ooit de stopplaats van de Columbus met Wim Lybaert.

Barolo, waar de beroemde Barolo wijnen worden geproduceerd. 

Bra, de bakermat van de slowfood beweging.

Roccaverano met zijn dertig meter hoge toren en beroemd om zijn Robbiola, een zacht geitenkaasje.

Serravalle Designer Outlet.

Kunst tussen de wijngaarden : Kunstpark Quirin Mayer in Bubbio, Kunstpark Quarelli in Roccaverano.

Elk weekend vindt er ergens wel een feest plaats, wij houden u hiervan graag op de hoogte.